Brisanje proizvoda iz košarice

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz košarice?


Glavna jela

Pile s aromatičnim maslacem

Za buđenje svih osjetila

Priprema marinade:

Večer prije pečenja pripremiti marinadu od soli, šećera, papra, češnja češnjaka i grubo narezanog crnog luka. Sve preliti s malo vrele vode, promiješati da se otopi, a onda doliti hladnu vodu. U marinadu staviti oprano pile i doliti vode koliko treba da cijelo pile bude prekriveno tekućinom. Prekriti posudu prozirnom folijom i preko noći ostaviti u hladnjaku. Ujutro izvaditi pile iz marinade, dobro ga osušiti i ostaviti do pečenja.


Priprema aromatičnog maslaca:

U zdjelu staviti maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi, dodati protiješnjen češnjak, naribanu koru limuna, sitno nasjeckan ružmarin i peršin, sol i papar pa sve dobro promiješati.


 

Krumpir oguliti, razrezati na polovice i petnaestak minuta kuhati u dosta slane vode, procijediti i staviti na dno pekača. Između krumpira staviti cijele glavice crvenog luka, a onda pile izvana i iznutra premazati aromatiziranim maslacem pa u unutrašnjost staviti limun narezan na četvrtine (batake zavezati uzicom).


 

Poklopiti pekač, staviti ga u pećnicu namještenu na 180 ˚C i peći otprilike jedan sat. Nakon jednog sata otklopiti pekač, premazati pile aromatičnim maslacem pa nastaviti s pečenjem.


 

Poslije otprilike 2 sata otklopiti pekač, dodati napola narezane glavice češnjaka, pokoju grančicu ružmarina i šampinjone, pa bez poklopca nastaviti s pečenjem (temperaturu povećati na 220 ˚C). Ponovo premazati pile s malo maslaca.


 

Kad pile lijepo porumeni, izvaditi ga na poklopac pekača i prekriti aluminijskom folijom da malo odstoji (izvaditi češnjak i ružmarin). Sok koji je pečenje pustilo ocijediti u mali lonac, a povrće vratiti u pećnicu da se zapeče, tj. porumeni.


 

Priprema preljeva:

Lončić sa sokom od pečenja staviti na ploču da provri pa u ostatak aromatiziranog maslaca dodati 1 – 2 žličice brašna i sve dobro promiješati, dodati u umak i žicom za miješanje miješati da se ne stvore grudice. Kad se umak počne zgušnjavati, preliti ga u zdjelu za posluživanje.


 

Poslužiti piletinu s umakom, kraj nje staviti povrće, polovicu češnjaka i nekoliko koluta limuna. Pile pripremljeno na ovaj način nevjerojatno je meko i sočno.

Recepti i priprema

Sastojci:

1 cijelo pile

Sastojci za marinadu:
2 žlice soli
2 žlice šećera
nekoliko zrna šarenog papra
2 češnja češnjaka
jedna glavica luka
oko 1 l vode

Sastojci za aromatični maslac:
100 g maslaca
2 češnja češnjaka
dvije grančice svježeg ružmarina
žlica sitno nasjeckanih listova peršina
kora jednog limuna
malo morske soli i papra

Sastojci za prilog:
1 kg krumpira
300 g mini crvenog luka
2 glavice češnjaka
300 g šampinjona

Dodatak za preljev:
1 – 2 žličice brašna

180 min
350 Kcal
Komentari: